CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
Leelou Blogs

SERAM!!! Penyingkap Fakta "666"

Bersama Mazidul

sharing is caring Lily's CLICK [@ your fingers]

Udang Masak Szechuan


Bahan-bahan:

1.5 kg udang galah - dibersih dan dituskan
10 sm halia - dimayang
10 ulas bawang putih - dimayang
3 labu bawang besar - dimayang
4 sudu makan cili kisar
3 tangkai cili merah - dibelah dua
3 tangkai cili hijau - dibelah dua
4 biji tomato - dibelah empat
1 cawan air
4 sudu besar sos cili
1 1/2 cawan minyak
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Cara menyediakan:

1. Panaskan minyak di dalam kuali.

2. Masukkan udang. Kacau hingga rata dan tutup kuali dengan penutup.

3. Biarkan selama 10 minit atau sehingga udang masak.

4. Angkat udang dan ketepikan.

5. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumiskan cili kisar dan kacau sehingga garing.

6. Kemudian masukkan separuh daripada bahan-bahan yang dimayang dan kacau.

7. Apabila bahan layu, masukkan baki bawang dan halia tadi.

8. Masukkan juga air, sos cili, cili merah, cili hijau, tomato, garam dan gula.

9. Kacau hingga rata.

10. Apabila mendidih, masukkan udang yang telah digoreng tadi.

11. Kacau hingga rata dan angkat.

12. Hiaskan mengikut cita rasa tersendiri dan hidangkan bersama nasi.
"ReAdInG wItH pLEaSuRe" SuKa?? LIKE OK!!

0 000 org nk tau...:

Post a Comment

DrOp yOuR cOmMeNtS HeRe!, If HaPpY PlEaSe "LIKE"