CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
Leelou Blogs

SERAM!!! Penyingkap Fakta "666"

Bersama Mazidul

sharing is caring Lily's CLICK [@ your fingers]

Gambar PilihanDataran Trafalgar (Inggeris: Trafalgar Square) merupakan sebuah dataran yang terletak di bandar London, United Kingdom. Dataran ini dibina bagi memperingati kemenangan Tentera Laut Diraja British dalam Perang Napoleon dengan pihak Perancis pada tahun 1805.

Dataran Trafalgar adalah sebuah dataran di London, ibu negara United Kingdom, yang dibina untuk memperingati Pertempuran Trafalgar (1805), suatu kemenangan Tentera Laut Diraja British menentang Napoleon. Nama terdahulunya adalah "Dataran Raja William Keempat", tetapi George Ledwell Taylor mencadangkan nama "Dataran Trafalgar".

Di sebelah utara dataran adalah tempat King's Mews sejak zaman Edward I, sementara di bahagian hujung selatan adalah Charing Cross yang asal, iaitu tempat Strand dari bandar bertembung dengan Whitehall, datang dari utara iaitu Westminster. Sebagai tempat pertembungan antara kedua-dua bandar kembar ini, Charing Cross hingga ke hari ini dianggap pusat London, dari semua jarak kini diukurkan.

Pada 1820an Prince Regent melibatkan arkitek landskap John Nash untuk membangunkan semula kawasan itu. Nash memugarkan dataran sebagai sebahagian dari Skim Pembaikian Charing Cross. Arkitek dataran kini dianugerahkan ke Sir Charles Barry dan telah diselesaikan pada 1845.

Dataran ini, sebuah tempat masyhur untuk demonstrasi politik, adalah tempat Tiang Nelson sebagaimana juga patung-patung lain dan skulptur pada catatan.


"ReAdInG wItH pLEaSuRe" SuKa?? LIKE OK!!

0 000 org nk tau...:

Post a Comment

DrOp yOuR cOmMeNtS HeRe!, If HaPpY PlEaSe "LIKE"

There was an error in this gadget