Bahan-bahan:
400 gm lala
1 biji telur ayam
3 tangkai cili merah - ditumbuk lumat
4 ulas bawang merah - ditumbuk lumat
2 ulas bawang putih - ditumbuk lumat
200 gm kucai cina
1 sudu besar air asam jawa
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Serbuk perasa secukup rasa
Sedikit air
Sedikit minyak untuk menumis
Cara menyediakan:
1. Bersihkan lala dan ketepikan.
2. Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak.
3. Tumis cili, bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk lumat.
4. Masukkan air asam jawa.
5. Apabila tumisan ini naik bau, masukkan lala.
6. Masukkan juga kucai cina dan sedikit air.
7. Kacau rata.
8. Pecahkan telur ke dalam bahan-bahan ini.
9. Bubuh garam, gula dan serbuk perasa. Kacau lagi.
10. Bolehlah diangkat dan hidangkan bersama nasi panas.
Source : Saji Online
0 000 org nk tau...:
Post a Comment
DrOp yOuR cOmMeNtS HeRe!, If HaPpY PlEaSe "LIKE"