Bahan-bahan:
1 ekor ikan patin - saiz sederhana
2 atau 3 sudu besar tempoyak
5 tangkai cili padi
1/2 inci kunyit hidup
Sedikit asam gelugur
Sedikit bunga kantan
Sedikit daun kesum
5 cawan air
Garam secukup rasa
Cara menyediakan:
1. Tumbuk cili padi bersama kunyit sehingga lumat.
2. Masukkan pula tempoyak dan gaul rata. Ketepikan.
3. Tuangkan air ke dalam periuk.
4. Masukkan bahan-bahan yang telah digaul tadi ke dalam periuk berisikan air.
5. Kacau sehingga bahan-bahan itu larut.
6. Masukkan ikan, diikuti asam gelugur, bunga kantan dan daun kesum.
7. Masukkan garam dan kacau.
8. Apabila ikan sudah masak, bolehlah diangkat dan hidangkan bersama nasi.
0 000 org nk tau...:
Post a Comment
DrOp yOuR cOmMeNtS HeRe!, If HaPpY PlEaSe "LIKE"