1. Daging / ayam
2. serai - 2-3 batang
3. lengkuas,
4. halia,
5. bawang,
6. santan – 2 biji kelapa
7. kerisik
8. blend ketumbar, jintan manis,jintan putih , guna aje rempah kari daging,
9. cili blend
10. daun limiau purut – 2-3 helai
11. daun kunyit – di hiris
12. gula merah
13. garam secukup rase
Cara memasak
Masukkan bawang yg telah di blend i.e. cili, rempah kari, serai, halia, lengkuas ,didihkan dlm santan cair, bila dah didih masukkan daging,
bila dah empuk baru masukkan daun kunyit(hiris halus), daun limau purut dan santan pekat bila dah sebati masukkan gula merah,
kerisik dan garam secukup rase. Klu suka berkuah jgn la kering sgt. klu nak tahan lama boleh la keringkan
Taraaaa dh jadik pun.. hehehehhe....
0 000 org nk tau...:
Post a Comment
DrOp yOuR cOmMeNtS HeRe!, If HaPpY PlEaSe "LIKE"